APIE ŽAISLUS

Kol Runa buvo maža, nuo pat pirmos dienos ją pratinome likti narve, kai namuose nieko nebūdavo. Išeinant ryte visada palikdavau jai pusryčius ir kong žaislą, prikimštą maistelio.

Runa narve jau nebepasilieka, merginai yra 8 mėnesiai ir aš ja labai pasitikiu (iš tikrųjų truputį bijau, kad neprikrėstų šposų, tik jai to nesakau. Esu keletą kartų namie radusi apkramsnotus popierius, siunokotą popierinį rankšluostį, sudraskytų pagalvių. Džiaugiuos, kad tuo metu ji nenuobodžiavo, tačiau manęs jos tokios atrakcijos nežavėjo ir aš supratau, kad būtina pildyti paliekamų pramogų amuniciją.

Dabar jau su Runa turim rutiną, kuri atrodo taip:


✔6 val. ryte pasivaikščiojimas, kuris trunka apie 20-25 min. Jo metu mes prisimename komandas, jas atliekame kuo entuziaztingiau. Aš stengiuosi įvesti vieną kitą sudėtingesnį veiksmą, kad Runai reiktų pagalvoti. Protinis darbas šunį gerai iškrauna- kartais geriau negu fizinis aktyvumas.
✔Pratimų pabaigoje pabarstau maistelio ant žolės ir tai yra dar vienas galvosūkis – uostymas reikalauja susikaupimo bei jėgų.
✔ Grįžus Runa pusryčiauja. O jaš prieš išeidama pasirūpinu dar keletu užduočių:


✅Kong’as, kurį iš vakaro prikemšu konservuotu maisteliu ir įdedu į kamerą užšaldyti (man kol kas geriausiai pasiteisinęs kong’o pripildymo būdas, Runa ilgiausiai užtrunka jį grauždama). Toks šalto kong’o graužimas ir laižymas dar ir ramina šunį.
✅Netoli guolio padedu džiovintą jaučio penį. Paprastai Runai reikia apie valandos laiko, kol jį sudoroja.
✅Padarau iš sauso maisto takelius, kurie nėra tuo momentu įdomūs, kai paduodu Kong’ą, bet vėliau praeina susirinkdama ir kartu vėlgi lavina uoslę.
✅Pridedu sauso maistelio į uostymo kilimėlį. Čia ji užtrunka apie 30 min.

Primenu, kad jei šuo neturi kokių nors elgsenos sutrikimų, dažniausiai didžiąją dienos dalį jis miega. Tad tų pramogų, kurias aš palieku Runai, visiškai užtenka standartinėms 8 darbo valandoms.

Tačiau nemažiau svarbu pagalvoti ir apie dalykus, kurių šiukštu negalima palikti šuniui dėl jo paties saugumo bei kitų priežasčių.

❌ Niekada, jokiais būdais nepalieku žaislų, neskirtų kramtymui. Tai yra visos virvės su kamuoliukais ir be jų, pelės, pliušiniai žaisliukai, smulkūs galvosūkiai ir panašūs žaislai. Šuo tiesiog gali pradėti ryti ar mažomis detalėmis užspringti. Net jei šuo žaislo ryjimo signalų jums esant šalia nerodo, nereiškia, kad to gali nebūti, kai šuo liks vienas. Žinau labai liūdną istoriją.

❌Pilno dubenėlio maisto visai dienai. Visų pirma, šuo turi valgyti savo maisto normą jam skirtu laiku (mes turime pusryčius ir vakarienę). Antra – maistas yra viena geriausių motyvacinių priemonių dirbant su šuniu. Jei šuo turės maisto apsčiai, bus sunku jį motyvuoti 🤷‍♀️ Juk kam jam dirbti už kelis skanukus, kai namie pilnas dubuo?

❌Daiktai, kuriuos šuo mėgsta graužti, tačiau jie nėra tam skirti, turi būti paslėpti. Runa labai mėgsta nukniaukti kokį batą ar šlepetę. Net jei palieku jai veiklos, žinau, kad pamačiusi besimėtančią šlepetę, kojinę ar batą, ji tikrai neatsisakytų malonumo jį pagraužti, todėl aš jai tokios progos nesuteikiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *