APIE PAVADĖLIO NETEMPIMĄ. KAS SUVEIKĖ MUMS? I DALIS

Iškart akcentuosiu du dalykus:
1️⃣Mano pasirinkti metodai tinka BŪTENT MUMS. Jie jums irgi gali puikiai tikti, bet gali tekti ieškoti ir kitų metodų.
2️⃣Mokymas netempti pavadėlio susideda iš kelių dalių, kurias atskirai mokomės. Tik sujungus visas dalis gaunasi gražus, aiškus bendras vaizdas.

Runa yra pats geriausias pavyzdys, kai svarbiausiu momentu, kuomet šuo atsiranda namuose, jį mokai sėdėt, gulėt bei labas ir praleidi esminius dalykus, kuriuos turi išmokti mažas šuniukas. O vienas iš tų dalykų yra pavadėlio netempimas. Tačiau, geriau susiimti vėliau nei niekada, todėl pasakoju kaip mokomės mes:
1️⃣Mokymasis prasideda namie. Pirmasis pratimas, kai prisegame šunį pavadėliu, šiek tiek jį įtempiame ir laukiame iš šuns akių kontakto. Sulaukus kontakto, markiruojame, atleidžiame pavadėlį ir paskatiname. Taip kuriame asociaciją, kad jei pavadėlyje yra įtampa, aš turiu grįžti į kontaktą su šeimininku.
2️⃣Puikiai išmokus šį pratimą, judame toliau ir naudojame Premack’o metodą. Padedame krūvelę maisto ant žemės, tik šuneliui bandant pasiekti maistuką įsitempia pavadys, maisto pasiekti neleidžiame ir sakome “ateik” ir nuleidžiame tuščią delną kaip taikinį. Šuniui atėjus iki mūsų, su komanda “liesk” jis paliečia delną ir mes atiduodame su komanda “ieškok” maistuką. Šiuo pratimu mokysimės, kad jei lauke pamato šunelis kažką įdomaus ir puola link savo tikslo, įsitempus pavadėliui jis turi grįžti iki mūsų ir tik gavus mūsų leidimą, gali nueiti apuostyti krūmo ar medžio, o gal susipažinti su šunimi.

Šiuos pratimus pradedu mokyti namuose, ramioje aplinkoje. Vėliau keičiu šuns paveikslėlį ir jei mokiau svetainėje, pamokau ir virtuvėje, vonioje ir pan. Vėliau tik einu į lauką, ramią vietą ir ten mokau viską nuo pradžių.
❗Jei šuniukas gerai atlieka pratimus namie, o pamėginus realioj situacijoj lauke jis nieko nebeatsimena, bausmių jokiu būdu nenaudoju. Reiškia, kad šuniui pasikeitė paveiksliukas ir jam situacija per sunki. Nereikalauju iš šuns ko jis dar negali padaryti.

Netrukus II dalis.
Tekstas ruoštas kartu su @wonderdog.akademija

#pavadėlis #pavadėlionetempimas #dresuraklaipedoje #premackometosas #dogsofklaipeda

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *